Inomhusbelysning

Korrekt belysning ökar välbefinnandet och arbetseffektiviteten

I genomsnitt tillbringar kontorsarbetare hälften av dagen på kontoret. Det innebär att arbetsmiljön är mycket viktig för yrkesmässigt välbefinnande och produktivitet.

Välutformad och implementerad kontorsbelysning ökar produktiviteten och passar olika belysningsbehov i olika situationer. Otillräcklig belysningsstyrka eller det osynliga flimret av ljuskällor kan orsaka huvudvärk och rygg- och nackproblem samt öka ögonbelastningen. Med högkvalitativa LED-lampor på kontoret kan dessa effekter minskas. Tecken på bra kontorsbelysningslösningar inkluderar tillräcklig mängd ljus, konsistens och stabilitet av ljus i arbetsområden, bländningsfri belysning och flimmerfria ljuskällor.

Kontorsbelysning i lobbys, korridorer, pausrum och kök, kontor och mötesrum bör planeras för varje utrymme individuellt. Högkvalitativ belysning som imiterar solljus är särskilt viktigt i kontor utan fönster.

Valtavalos produktutbud innehåller flera lämpliga alternativ (till exempel Uniqa, Uniqa med direkt / indirekt belysning, Uniqa installerat med ett belysningsspår eller Beat-armaturen) för kontorslokaler. Vi rekommenderar att utrusta armaturerna med våra LED-ljuskällor i G-serien som ger praktiskt taget flimmerfri belysning och hjälper till att förbättra din medarbetares välbefinnande. Dessutom kan rörelsedetektorer installeras för enskilda arbetsstationer för att maximera energibesparingar.

Energieffektiv och funktionell belysning för logistikanläggningar

Belysning har en betydande inverkan på logistikanläggningarnas arbetssäkerhet och energieffektivitet.

Stora logistikcenter är ofta krävande platser när det gäller belysningslösningar. Högt i tak och smala gångar är särskilt utmanande för ljusdesign. Välkonstruerad belysning kan dock avsevärt spara energi och minska misstag och förbättra arbetssäkerheten i anläggningen.

Våra belysningslösningar med utbytbara ljuskällor passar utmärkt för de flesta typer av logistikanläggningar, från öppna och låga pall-lager till högbaserade lager. När det är enklast kan uppdateringsbelysning göras genom att ersätta gamla ljuskällor i befintliga T8-lysrörsarmaturer som inkluderar en magnetisk förkoppling med LED-ljuskällor. Denna metod (känd som Retofit) kan användas för att installera en flimmerfri belysning med lågt underhåll med G5 LED-rör tillsammans med LED-startare.

För byggnader under renovering eller konstruktion innehåller vårt urval flera utmärkta val för armaturer. De mest lämpliga för logistikanläggningar är Teva slim, Prima plus eller Prima trioarmaturer utrustade med G5 High Power LED-rör eller G5 Narrow Beam (45 °) LED-rör.

Vid kylförvaring är fördelarna med LED-belysning särskilt stora. LED lyser omedelbart även i kalla temperaturer, vilket innebär att lamporna kan stängas av när de inte behövs eller styrs med rörelsedetektorer. Detektorer kan också installeras i gångarna mellan rack i ett öppet lager.

Välutformad belysning ökar försäljning

Ljusdesign är en av de viktigaste faktorerna i den övergripande designen av en butik. Väl utformad detaljbelysning ökar försäljningen och minskar kostnaderna för belysning. Kvalitetsbelysning förbättrar också säljpersonalens välbefinnande och gör butiken till en trevligare arbetsplats.

När du väljer en belysningslösning för en butik är det viktigt att ta hänsyn till belysningsnivån och korrekt färgåtergivning. Högkvalitativ LED-belysning får färgen på klädesplagg att synas och framhäva sin design. I frukt- och grönsaksavdelningen i livsmedelsbutiker används ofta belysningsprodukter med hög färgåtergivningsnoggrannhet som framhäver färgen på de färska produkterna.

Inomhusbelysningsstandarden rekommenderar en ljusnivå på 300 lux för butiker, exklusive kassaområden. I de flesta fall är det dock rekommenderat att implementera en nivå på 500 lux, och ibland används ännu högre nivåer av ljus. I detaljhandeln är gångbelysningen nyckeln. I en Om det finns en butiksplan med angivna hyllor kan en belysningsberäkning göras för att säkerställa att belysningen blir tillräcklig och stabil.

Ljusrenoveringar syftar vanligtvis till en energieffektiv, långvarig och lättunderhållbar belysningslösning, och en lösning med utbytbara ljuskällor uppfyller alla dessa krav. Det är enkelt och kostnadseffektivt att underhålla eftersom vanligtvis allt underhåll som behövs ersätter ljuskällorna. Den långa livslängden för LED-ljuskällor sänker också den nödvändiga underhållsfrekvensen. För en högkvalitativ belysningslösning för butiker rekommenderar vi Teva Slim, Beat och Uniqa, armaturer med G- eller E-serie LED-ljuskällor, tillverkade i Finland.

Högkvalitativ belysning skapar en bra inlärningsmiljö

Högkvalitativ belysningsstyrka och tillräcklig färgåtergivning hjälper eleverna att hålla sig vaken och förbättra koncentration och fokus.

Skolbarn och elever tillbringar större delen av dagen inomhus och kvaliteten på deras inlärningsmiljö är viktig. Detta belyser behovet av en riktig belysningslösning. Högkvalitativ belysningsstyrka och tillräcklig färgåtergivning hjälper eleverna att hålla sig uppmärksamma och förbättra koncentration och fokus.

Skolor har en mängd olika utrymmen, och det finns belysningsrekommendationer för varje separat typ av utrymme. I många skolor är utrymmen multifunktionella. Till exempel rekommenderar inomhusbelysningsstandarden en ljusnivå på 100 lux för skolkorridorer. Om korridorerna används som undervisningsanläggningar vid behov rekommenderas dock en ljusnivå på 300 lux. I klassrummen höjs rekommendationen om 300 lux till 500 lux om det används utrymme till exempel för kvällskurser också för vuxna. Människor i olika åldrar har olika krav på belysningsstyrka, och den belysning som är bäst för växande barn skiljer sig mycket från den belysning som passar bäst för vuxna eller äldre. Dessutom är bländningsförebyggande viktigt i klassrum och föreläsningssalar (UGR≤19)

Vårt urval innehåller flera lämpliga alternativ för skolbelysning, till exempel Uniqa-serien, Beat- eller Cindy-armaturer utrustade med högkvalitativa LED-ljuskällor. Spelarmaturerna med bollsäkra skyddsgaller är lämpliga för användning i idrottsanläggningar.

Sjukhus kräver ljus dygnet runt

I sjukhusmiljö är högkvalitativ, lång livslängd och ett bra effektivitetsförhållande ett måste för belysningslösningen, eftersom antalet användningstimmar är mycket högt.

Sjukhus behöver ljus hela dagen, varje dag. Väl utformad belysning tar hänsyn till patienternas och vårdpersonalens behov. Det gör sjukhusmiljön trevligare och förbättrar vårdpersonalens arbetsglädje och effektivitet.

Sjukhus har en mängd olika utrymmen för ett urval av olika användningsområden, och alla kräver ljusstyrka som bäst tjänar varje enskilt rums funktion. Rekommendationer för ljusnivån varierar mycket mellan olika typer av utrymmen. Rekommendationen framåt är 100 lux, medan en nivå på 1000 lux krävs för allmänbelysning på operationssalar.

Kvalitet är alltid en prioritet i en sjukhusmiljö. Armaturerna måste vara säkra, vilket innebär att den använda tekniken måste vara pålitlig och ljusstabil. Armaturerna måste också vara lätta att rengöra. Eftersom antalet användningstimmar är stort måste belysningslösningen också ha en lång livslängd och ett bra verkningsgrad. Det måste också övervägas att många undersökningsrum kräver utmärkt färgåtergivning (Ra ≥ 90). E3- och G4 LED-rören finns också med ett högt färgåtergivningsindex.

Andelen belysning i sjukhusens totala energiförbrukning är stor och implementering av en modern LED-belysningslösning kan minska energiförbrukningen avsevärt.

Korrekt belysning i idrottsanläggningar är bländningsfritt

När du gör sport eller spelar snabba spel är det viktigt att se både sportutrustningen och spelområdet.

I idrottsanläggningar är stabilt ljus och minimal bländning viktigt. Korrekt belysning förbättrar synligheten, säkerheten och komforten både för åskådarna och idrottarna. Dessutom måste mängden ljus vara tillräcklig för att säkerställa att fältet är upplyst hela tiden, oavsett vilken typ av sport. Bra belysning har visat sig ha energigivande fysiska effekter.

Andelen belysning i den totala energiförbrukningen för idrottsanläggningar är stor, så energieffektiva LED-armaturer ger betydande besparingar för energiförbrukningen. Besparingar uppstår också genom minskade underhållskostnader. Valtavalos belysningslösningar med utbytbara ljuskällor har lång livslängd och kräver nästan inget underhåll – i de flesta fall är det lika enkelt att uppdatera belysningslösningen som att snabbt byta ut ljuskällorna.

Game-armaturen med ett bollsäkert skyddsgaller utrustat med högkvalitativa LED-ljuskällor i G-serien är ett perfekt val för sportanläggningsljus. Belysning kan också implementeras med Prima plus eller Prima trio armaturer.

KONTAKTA OSS
FÖR MER INFORMATION

Kontakta våra belysningsexperter så hjälper vi dig att designa en lösning som passar ditt utrymme. Se även våra olika kundutlåtanden.